Ahad, 26 Jun 2011 | By: --Failisa Maskuri-

pilihan sendiri vs pilihan ibubapa

assalamualaikum w.b.t...moga redha ALLAH sentiasa mengiringi langkah2 kehidupan kita dimuka bumiNya ini (^^,)

entry lagi?? wa..saya pun tak tahu kenapa rajin sangat nak menaip entry kali ni..tak pe la..kalau anda rajin membaca..teruskan. kalau tak berminat...teruskan juga..mungkin ada sesuatu yg anda akn perolehi..tetiba rasa skema ayat aku..hehehhe

kejadian : sekitar majlis kenduri muputi[jawa version] bayi[malay version] apa tah org melayu panggil kalau kenduri baby ni..aku pun xtaw..hahah. sekali dengan majlis pertunangan.
waktu: lunch..rehat dari merewang..isi perut..

tengah2 makan dengan makcik2 yang merewang@ gejobos..tiba2 datang segerombolan tetamu yang memang diundang oleh tuan rumah.rombongan dari pihak bakal pengantin lelaki. rombongan merisik dan bertunang dari lelaki. aku yang tengah syok2 melayan lauk pauk untuk dimasukkan dalam tekak..tetiba bangun dan berdiri..terjengah2..[ikut gaya makcik2 dan sepupu sepapat aku yang sibuk nak tengok yang mana satu tunangnya(bakal pengantin lelaki la) sebab kami semua tak kenal lagi..haha..] nasi dibiarkan dulu..janji dapat tengok yang mana gerangannya...fuhh..itu rupanya orangnya...alhamdulillah..moga berkekalan.. sambung balik isi perut dan layan lauk pauk yang ada depan mata...

sambil makan sambil sembang dengan member sebelah[kawan baik katakan]...nasib baik tak tercekik..
dye : mek..ko nak tengok gambar nye?
aku : boleh gak..bawak cni..eh..orang mana ni..kedah ea?
dye : eh..takla..orang pulau pinang..
aku : utara mari la..hihihi...
dye : kau nak tahu..dorg berdua ni tak kenal pun..tak pernah jumpa pun..
aku : ha??..ea ke?? pilihan keluarga? bagusla..nampak baik.. moga berkekalan hingga akhirnya...
dye : ya kot..ok la.....--->perbualan seterusnya adalah rahsia..hahha

sambil2 sembang...telinga fokus kat perbualan makcik2 kat tepi...katanya si perempuan setuju dgn pilihan keluarga sebab dia yakin dengan pilihan ibubapanya..mungkin dia dah minta petunjuk dari Yang Maha Esa..kita doakanlah agar mereka berbahagia dan setia mengikat janji hingga akhir hayat..
si perempuan tampak ayu dgn pakaian yg mnutup aurat.tudung labuh tetap menjadi pilihan. baik orangnya..mungkin kerana itu dia redha dgn pilihan ibunya...

kalau kalian bagaimana?? percaya dengan pilihan sendiri atau yakin dengan pilihan ibu bapa? nah tepuk dada tanya iman di hati..sesetengah manusia lebih suka pilihan sendiri kerna mereka mahu yang benar2 terbaik untuk menjadi imam dalam keluarga mereka untuk selamanya hingga akhir hayat. setengah manusia lain pula lebih percaya pilihan ibubapa itu ada keberkatannya kerna ibubapa pasti akan pilihkan yang terbaik untuk anaknya.tak mungkin ibubapa mahu anak mereka sehidup semati dengan orang yang mereka tak yakin baik buruknya untuk jadi pendamping anak2 mereka..nah..persoalan untuk kalian..tanya kata hati yang dipandu akal yang sihat..mana yang lebih baik..apa2 pun..minta lah petunjuk dari ALLAH dalam setiap perkara..

tak bercadang untuk mengulas panjang pasal topik nih..sebab aku taw semua orang da ada jawapannya dan dah tahu pun apa hukumnya ber'couple' dalam islam..takda istilah 'couple islamic' kalau ia haram ia tetap haram tak akan jadi halal..halal setelah kau wahai adam nikahi dia si hawa...halal setelah ikatan terbina dengan lafaz akad bersaksi wali dan tok kadi..halal setelah kau sah menjadi suaminya duhai lelaki....
pelik tengok segelintir manusia yang tahu tapi pura2 tak tahu... sekalipun dia bukanlah pilihan ibu bapa dan merupakan pilihan kita..tak bermakna kita bebas untuk menjalin hubungan sebelum sahnya ikatan. berbicaralah sebaiknya dengan orang tengah yang lebih layak. biarkan mereka yang menguruskannya. andai benar dia jodohmu dan sudah tersurat di dalam takdimu pasti dia akan menjadi milikmu kelak..




aku yakin kau yakini dan kau ketahui tentang ia wahai sang adam dan hawa...

berbahagialah insan2 yang mengutamakan cinta ALLAH dari cinta manusia biasa
berbahagialah mereka insan2 yang saling berkasih sayang dalam mencari redhaNYA
berbahagialah mereka yang menjaga ikatan yang tulus suci tanpa dicemari dosa noda
berbahagialah mereka yang dalam hatinya meyakini bahawa ALLAH telah menetapkan yang terbaik buat dirinya
berbahagialah insan2 yang menjaga cintanya kerana ALLAH..yang menjaga hatinya hanya untuk yang benar2 layak disayangi...
moga bahagia itu menjadi milik kita.....(-.-)



~cantik benda alah ni..ermmm~hahhahha






~berbahagialah hati yang yakin setia akan janji2Nya...en.hati tolong kuat...en.iman tolong mantap... en.ahlak tolong perindah...en.akal tolong seiringan...en.jiwa tolong tabah...wahai diri...tolong perhebat...
~bosan pulak duduk rumah lama2... bila agaknya boleh masuk sem ek...hahha...nampak bebeno tak menyabo nya...
~back to UM for a few days...(**,)

4 orang kata apa saja..:

Suria imani berkata...

nice entry
:)

فايليسا مسكوري berkata...

Suria imani : thanks..hahha...ni entry mee segera...main tulis ja...tapi akak ag hebat..(^.^)

حميزة تامين berkata...

pilihan sendiri vs pilihan ibubapa..
mnarik entry ustazh.boleh berguru ni..;) pilihan ustzh y mne stu..he2.klu pilihan kita mak abah x berkenan cne plak ye..sdgkan kte taw ciri2 y ad pd dye 2 memenuhi ciri2 y 4 2.. cume ad stu faktor 2 je y mereka kurg senang.ap pendpt ustazh?

فايليسا مسكوري berkata...

kak mizah : sekadar entry biasa..xd apa yg menarik..idea yg muncul time kenduri..ilham dari DIA jua..

yg mana2 saja mnjadi pilihan andai telah tersurat utk diri..hihih..

tang ne satu fktor yg kurg senang 2?huhuh...bak kata ustazah..istikharah la..bukan ka itu yang terbaik..memohon petunjuk dari DIA yang menerbitkan cinta dihati hambaNya...kalau tetp dia insannya..slow talk dgn parents..moga2 ibubapa berkenan dihati..anyway...nak aku tolong slow talk kn with ur parents??? hehehe (^^.)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...