Isnin, 7 Februari 2011 | By: --Failisa Maskuri-

untuk kamu wanita..



assalamualaikum w.b.t

oppss..baru ada post untuk bulan 2 ni. niat kat hati hari tu awal bulan terus nak post sesuatu tapi masa membataskan..walhal takda la busy mana pun kan.. kali ni aku nak post bait-bait indah untuk pembaca blog ni.. tu pun lau ada yang sudi baca la. terima kasih banyak-banyak sebab sudi baca..hehehehe (^^,)


tapi sebelum tu kan, aku dengan sebesar-besar hati ingin meminta keizinan dan juga memohon kemaafan dari atas kepala sampai hujung jari kaki memohon sejuta keampunan tak cukup lagi memohon se dua tiga juta kemaafan dari penulis asal puisi indah ini andai anda adalah salah seorang yang menciptakan puisi ini. maaf kerana post puisi anda di teratak ini tanpa kebenaran anda kerana saya tak tahu siapa anda dan tak tahu siapa penulis puisi syahdu ini (sebab tu la aku kata puisi ini indah bait nya sebab bukan aku penulisnya..kalau aku yang tulis mesti tak seindah puisi ni kan..huuhuhuh)


yang hanya ada di ingatan, aku dapat puisi ini dari seorang rakan masa aku ambil STAM dulu. then aku pun salin la dekat kertas sebab puisi ni memang masyuk tersentuh kalbu hati jantung jiwa bagai la. then la ni aku post pulak kat blog bagi korang pun tersentuh sama..saling menyentuh gitu.huuhuhuu




1...2....3....baca bismillah ea dulu (^_^) bacalah dengan mata hati. hayati dan fahamilah makna yang tersirat dan tersurat. moga kita mampu mengubah diri menjadi yang lebih baik.amin...


Pandanglah kata-kata ku ini dengan pandangan kasihnya
 seorang saudara terhadap saudara yang lain, renungilah dengan mata hatimu setulusnya…
Janganlah dek kerana peribadi burukku menghalang diri melakukan yang terbaik untuk dirimu sendiri,
 dan demi keagungan agama Allah, Ambillah mutiara kata yang baik buat teladan
 dan tinggalkanlah kata-kata ku yang menyimpang dari landasan kebenaran………
  
Sahabatku………..
Bermula hari ini binalah kehidupan baru…
Jadilah manusia berhati mulia dan tegakkanlah sinar keislaman dalam dirimu… 
semoga nur ILLAHI akan membening setiap perjalanan dalam hidupmu…….
  
Duhai sahabat muslimahku……..
Keremajaanmu menyegarkan pandangan  dan melimpahkan nyaman pada malam….. 
dengan keremajaanmu, kau bisa saja menakluki dunia dalam lalai dan leka tanpa kesedaran….. 
Ingatlah kau bukan dilahirkan sebagai penggoda yang melekakan dunia.
 Kesegaran dan kejelitaanmu adalah fana belaka….. 
Kelembutan yang menghiasi setiap langkah dan bentuk tubuhmu 
bakal menyaksikan engkau cepat terdedah kepada bahaya dan bahana maksiat……
  
Peliharalah keindahan yang engkau miliki kerana Allah mengujimu
Dgn menerbitkan kau pada bentuk yang teramat indah
Halus dan sempurna. Berhati-hatilah
 kerana sesungguhnya kaum adam akan menilaimu dengan pandangan yang luar biasa…..

Cahaya keriangan di wajahmu adalah kilauan senjata yang menawan hati…
Madu yang menitiskan sarinya meresapkan manisnya dari bibir langsung ke hati 
adalah suara lembut sang gadis…..
Elokkanlah nada suaramu dan perlahankanlah gaya bahasamu…. 
Berhati-hatilah menggunakan lidahmu,
Jangan sampai bibirmu menuturkan bait-bait tajam yang akan menyakiti orang lain…
Fikirlah dengan akalmu sebelum berbicara,
Dan pandanglah teman tertib bicara dan sopanmu bagi hembusan angin yang menyamankan..
Yang bakal ditanggapi menyamai keindahan yang kau miliki setanding dengan kehalusan peribadimu….
  
Sahabat muslimahku……..
Jagalah pandangan matamu kerana pandangan mata akan mengalir ke hati
 dan terbiaslah sesuatu dari panahan syaitan durjana….
Jangan sesekali engkau memandang mata lelaki dengan sejenak renungan.. 
Jangan biarkan mereka mentafsir makna yang bukan engkau mahukan…..
Pandanglah tanpa memberi sebarang makna….
Jadikanlah”ghandul basar” sebagai  hiasan matamu..
 Rebahkan pandanganmu. Renungkan setiap inci bumi, 
nescaya kau Berjaya menghindari dosa yang cuba merapatimu…….

Ukhti yang dikasihi……
Sesekali, mendongaklah ke langit dan lihatlah kerdipan bintang-bintang 
nescaya kau akan temui berjuta keagungan ciptaan Rabbul A’lamin..
Betapa hidup ini berjalan di atas makna hikmah & terselindung daunan pengertian….. 
Hari-hari yang dilalui sebenarnya menyembunyikan banyak hakikat & makrifat…. 
Sedarlah hidup ini hanyalah secebis erti kehidupan.
 Selamilah dasar hatimu & berbisikkanlah pada diri,,,
Alangkah kosongnya jiwa! Alangkah hinanya roh tanpa hiasan hiasan apa-apa! 
Salutilah tubuhmu dengan iman..kerana ia sangat manis pada pandangan jua perhiasan…. 
Bersihkanlah hatimu,,…
Kemanisan iman sukar dicari & dikecapi tanpa janji Tuhan!!!!
  
Jadilah seorang muslimah yang gemar merenung kejadian yang berlaku 
& memerhati hikmah dengan mata hati…..
Muslimah sejati adalah mereka yang selalu berhikmah dalam berkata-kata
Dan meletakkan perasaan rendah diri sebagi asas dalam mencari ketakwaan…
Zuhud dalam dunia dengan meletakkan tasawuf ke akhirat sebagai pedoman 
serta melupakan sifat cinta dunia yang berlebihan……..
  
Serikandi Muslimah Sejati…..
Alangkah baiknya disaat kau dilanda permasalahan
Kau tega mengutip akar-akar kemelaratan & tega mengukir senyum buat pengubat kerungsingan… 
Tatkala kau dilemma permasalah yang meruncing serta kau berasa putus asa dengan dunia..
maka...sebutlah dan zikirlah berkali-kali ke hadrat ILLAHI…
 moga-moga kau bakal bertemu kedamaian….
  
Sucikan wajahmu dengan air wuduk dan basahkan  matamu dengan air mata keinsafan… 
Tundukkanlah sepenuh hatimu jua dirimu ke tikar sejadah 
bersera lafaz dan doa dengan hembusan seikhlas jiwa, semurni sanubari memohon keampunan……
 Renunglah, resapkan kekaguman dan kuatkan kenyakinan bahawa hayatmu setiap detik
 di bawah naungan ALLAH S.W.T…..
Kecintaan Tuhan melimpah dan melaut di segenap penjuru alam walaupun pada yang lupa erti kehidupan…..

Dan roh ketenangan
 akan mendakap dirimu hingga kau terasa tiada tabir yang menabiri 
setiap kali pertemuan kau dan Dia….
Ketaqwaan hendaklah dipupuk 
agar matlamat dan cita-cita yang kau bawa akan tercapai suatu masa kelak, dengan izinnya…. 
Insya ALLAH…….

Akhirul kalam, ingatlah! 
Walau setinggi manapun kedudukanmu di mata masyarakat,
 jangan sesekali menyombong diri…….
Sesungguhnya wanita itu lemah dan dijadkan ar-rijal sebagai pelindung buatmu……
Carilah lelaki yang baik budinya dan teguh imannya….
Inilah yang bakal mengukuhkan kebahagiaan rohani dan tunjang kecintaan kepada ILLAHII…..
 insya ALLAH……



    -untuk kamu tuan punya puisi indah ni, mohon diizinkan ea copy n paste disini dan minta maaf ea menampal puisi kamu di sini tanpa kebenaran. tolong beritahu saya andai kamu tidak mengizinkan nanti saya keluarkan dari blog ni (^^,) harap-harap diizinkan...huhuhu.. terima kasih banyak-banyak..syukran kathir....arigato gozaimas..tocey..hehehe




~ tiada apa untuk diungkapkan
~ menanti waktu menghitung hari mengira detik (^_^)

2 orang kata apa saja..:

JIJI YU berkata...

wohooo...puis ambik mase stam tu ek..dah lame le gamaknye ko simpan ek..ke ko hafal..eheh

anaLisa berkata...

gamaknyer gitu le..
bertahun gak simpan kat rumah
sampai da naik lunyai kertas 2 da bertukar wrne pun..
yang baik tu kan harus disimpan utk peringatan..
tak gitu?? hhuhuh

p/s: thanks sudi singgah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...