Selasa, 19 Februari 2013 | By: --Failisa Maskuri-

new semester ^___^

alhamdulillah...bermula sem baru dengan langkah yang dipenuhi senyuman...mengharap sem baru yang telah memunculkan diri dapat diharungi dengan ketabahan dan kesabaran...teringat saat-saat melihat result exam sem lepas.debaran yang mengganggu gugat ketenangan hati sangat dirasakan..sempat memejamkan mata sementara menunggu result loading dalam MYUM..alhamdulillah hasilnya membuahkan senyuman yang lebar dan membahagiakan..

kemunculan emak yang secara tiba-tiba dimuka pintu bilik melebarkan lagi senyuman yang mulanya berbunga..sambil ditemani ibunda tercinta,mulut berceloteh meluahkan kegembiraan yang dirasa...syukur..syukur sangat... kerana pada awal exam, hati dan diri ini tak meletakkan harapan yang tinggi untuk result yang bakal diterima...namun benarlah kata pepatah arab yang berbunyi 'man yajtahid yanjah' sesiapa yang bersungguh-sungguh dia akan berjaya.

cepatnya masa berlalu...sem 6 dah memunculkan diri dan ini bermakna ada 2 sem lagi bakal ditempuh..

mak : ni masuk sem ke berapa dah kak?
aku : sem 6 dah mak...tinggal lagi 2 sem ja..cepat betul masa berlalu
mak : aik...dah sem 6...cepatnya dah sem 6..
aku : taw takpa..sem last nanti dah praktikal kat sekolah..

praktikal??? cakap pasal praktikal, nerves pun ada, tak sabar pun ada, cuak pun ada, aisyy...macam2 rasa ada..dengar cerita kawan2 yang tengah praktikal membuatkan pelbagai rasa bercampur-baur antara satu sama lain...ayat tak menahan aih...heheh..

apa-apa pun perjalanan hidup masih panjang..entah kan sempat entah kan tidak untuk berjumpa dengan praktikal..yelah hari ini kita masih bernafas , esok lusa belum tentu lagi...semuanya telah ditentukan olehNYA..

teringat pesan ayahanda dr.saiful akhyar merangkap mentor aku..ayahanda bilang, jangan terlalu awal untuk memikirkan result yang bakal diperoleh pada exam yang akan datang,exam tu lama lagi,apa yang penting belajar bersungguh-sungguh dan cari ilmu tu..ya kalau sudah belajar bersungguh-sungguh pastilah keputusannya insya ALLAH najah... dan pesanannya lagi..berbahagilah suka dan duka yang kita miliki bersama sahabat..yang dinamakan sahabat itukan saling suka dan dukanya bersama-sama... ^______^


~sem ni belum jumpa lagi ayahanda secara personal dengan 'adik-beradik' untuk tunjuk result exam dan dapatkan nasihat-nasihat dari ayahanda~
p/s : selamat menempuh semester baru...menjadi yang terbaik untuk mendapatkan yang lebih baik ^____^

0 orang kata apa saja..:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...